En kokbok

100 svenska husmans klassiker

Alla Pasta Potatis Ris Kött Korv fisk Kyckling Soppa Sallad

Fiskgratäng#89

Fiskgratäng

45 minuter 4 personer

Ingredienser:

400 g mjölig potatis
400 g Fisk torsk eller kolja
400 g räkor
4 st persiljestjälkar
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 st dillkvist
1 st citronskiva

Ingredienser stuvning:

5 st champinjoner
5 dl fiskbuljong
2 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
1 nypa salt & peppar

Gör så här:

Pressad potatis:
Skala och koka potatisen i ca 20 minuter.
Pressa potatisen, tillsätt äggulorna, smöret och olja. Vispa till ett slätt mos.
Smaka av med muskotnöt och salt och peppar.

Stuvning:
Skiva champinjonerna, skala och hacka scharlottenlöken, Grovhacka persiljan.
Fräs allt i smör i en kastrull så det blir glansigt.
Tillsätt buljong och vitt vin och låt koka i ca. 5 minuter.
Tillsätt grädde och koka ihopnågra minuter. Sila såsen.
Rör ihop lite smör och mjöl (toppredning) och vispa ner den i såsen. Sila såsen .
Koka i ca 5 minuter tills konsistensen är lite fast. smaka av med salt och peppar.

Gratängen:
Spritsa potatisen längs kanterna av en smord ugnsform.
Skär fisken i mindre bitar. Skala räkorna.
Lägg fisken i formen, salta, peppra och lägg på räkorna.
Häll på stuvningen över fisken och räkorna.

Gratinera i ugnen i 225° i ca 20 minuter.
Garnera med en dillkvist och några skivor citron.

Mat.se logo
MAT.se erbjudande! Ange kod SOL17 så får du 150kr rabatt på ditt första matkasse när du handlar för 700kr

Relaterade recept:

enKokbok.se 2019