En kokbok

100 svenska husmans klassiker

Alla Pasta Potatis Ris Kött Korv fisk Kyckling Soppa Sallad

Köttfärspaj#18

Köttfärspaj

45 minuter 4 personer

Ingredienser pajdeg:

150 g matfett
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt

Ingredienser:

400 g nötfärs
1 st gul lök
200 g champinjoner
3 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk oregano
1 burk majskorn
1/2 tsk timjan
0,5 msk vetemjöl
1,5 dl vatten
1 st vitlöksklyfta
2 st ägg
1 dl riven ost

Gör så här pajdeg:

Häll vetemjölet i en skål och smula sönder 150 g av matfettet i mjölet.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop massan till en deg.
Låt degen vila i kylen ca 20 minuter.

Gör så här köttfärspaj:

Skala och finhacka löken. Fräs löken och champinjonerna i matfettet i en stor stekpanna.
Lägg i färsen. Dela sönder köttet med en trägaffel. Stek under omrörning tills färsen fått fin färg.
Tillsätt mjöl, vatten, tomatpuré, majs, salt och peppar. Koka i ca 3 minuter.
Smaksätt köttfärssåsen med oregano, timjan och ev. pressad vitlök.
Sätt på ugnen 225 grader.
Tryck ut pajdegen i en pajform, så att botten och kanter blir täckta.
Nagga degen med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Knäck 2 ägg i en liten skål. Vispa sönder äggen med en gaffel och blanda ner riven ost.
Blanda ner ägg och ostsmeten i den avsvalnande köttfärsröran.
Häll köttfärsröran i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare ca 25 minuter i mitten av ugnen.

Servera med en sallad.

Mat.se logo
MAT.se erbjudande! Ange kod SOL17 så får du 150kr rabatt på ditt första matkasse när du handlar för 700kr

Relaterade recept:

enKokbok.se 2019