En kokbok

100 svenska husmans klassiker

Alla Pasta Potatis Ris Kött Korv fisk Kyckling Soppa Sallad

Kroppkakor#51

Kroppkakor

40 minuter 4 personer

Ingredienser:

500 g kokt, kall potatis
2 st ägg
2-5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
500 g rimmat fläsk
2 st gula lökar
2 msk malen kryddpeppar
1 tsk malen vitpeppar
2 tsk salt

Gör så här:

Fyllning: Tärna det rimmade fläsket. Skala och hacka löken fint.
Fräs fläsk och lök utan att löken tar färg.
Krydda med krydd- och vitpeppar och låt sedan fyllningen rinna av i ett durkslag.
Förvara fyllningen i kyl.

Pressa potatisen. Knäck äggen och vispa upp dem.
Blanda potatisen med ägg, salt och så mycket mjöl att det blir en fast och torr deg. Arbeta snabbt ihop degen.
Gör en rulle av degen och skär den i 20 skivor.
Rulla till runda bollar och gör en grop i varje.
Lägg fyllning i gropen och nyp igen noga. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull.
Sjud kroppkakorna, ett lager i taget, i 10-15 minuter beroende på storlek.
Ta upp med hålslev.
Servera med skirat smör och lingon.

Mat.se logo
MAT.se erbjudande! Ange kod SOL17 så får du 150kr rabatt på ditt första matkasse när du handlar för 700kr

Relaterade recept:

enKokbok.se 2019