En kokbok

100 svenska husmans klassiker

Alla Pasta Potatis Ris Kött Korv fisk Kyckling Soppa Sallad

Plankstek#81

Plankstek

60 minuter 2 personer

Ingredienser:

300 g kött, tex oxfilé
500 g mjölig potatis
1 st ägg
25 g smör
2 msk solrosolja
3 tsk dijonsenap
2 st skivor bacon
1 st tomat
1 st bunt haricot verts
oregano, torkad
salt / peppar
bearnaisesås

Gör så här:

Kött:
Sätt ugnen på 125C.
Peppra köttet och strö på lite salt, bryn det snabbt på hög värme runt om i lite smör och olja.
Lägg köttet i en ugnsfast form och stick in en köttermometer i den djupaste delen.
Ställ formen i mitten av ugnen, och låt stå tills termometern uppnår 58-65 grader, beroende på hur du vill ha köttet.
Medium rare är ca 60C, och tar ofta ca 50 min.
När köttet stekt klart. Ta ut den och linda i aluminiumfolie och låt vila i ca 15 min innan det serveras.

Potatismos:
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka i saltat vatten.
Vispa sedan de kokta potatisbitarna med elvisp ihop med ägg, smör, solrosolja och dijonsenap. Smaka av med lite salt.

Sätt ugnen på grillfunktionen och 250C.
Spritsa ut potatismoset på två avbrända plankor.
Placera ut en tomathalva på varje planka, krydda tomaten med oregano.
Linda in en bunt haricot verts i en baconskiva och placera en bunt på varje planka.
Ställ in plankorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills potatismoset har fått fin färg.
Ta ut plankorna och lägg en bit kött på varje planka.
Lägg upp bearnaisesås på plankan eller i skål bredvid och servera.


Mat.se logo
MAT.se erbjudande! Ange kod SOL17 så får du 150kr rabatt på ditt första matkasse när du handlar för 700kr

Relaterade recept:

enKokbok.se 2019